DIACONIE

Samen dienen, delen, doen……
In het koninkrijk van God hoort de onderlinge dienst bij de navolging van Christus, die zei: “ook de Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen…” De diakenen maken, gedragen door de hele gemeente, de liefde van Christus zichtbaar aan hen die hulp nodig hebben, binnen of buiten de kerk, in eigen land of in andere delen van de wereld. Zij komen op voor het recht van Hem, die de arme zal redden, de ellendige en wie geen helper heeft.
Bij diaconie denken we vaak aan goede doelen ver weg of misschien aan stille hulp. Maar feitelijk is het een van onze kerntaken als kerkelijke gemeente om zorg te dragen voor de mensen die geen helper hebben. En die zijn er, steeds meer, nu de vanzelfsprekendheid van het naar elkaar omzien en de verzorgingsstaat steeds verder afbrokkelt. Als christen zou je hulp moeten bieden aan kwetsbare mede-inwoners, ongeacht afkomst en levensovertuiging, uit liefde voor God en de medemens.

Tot de taken van de diaconie behoren onder andere: Opstelling van het collecterooster (samen met het college van Kerkrentmeesters); Inzameling van de gaven tijdens de erediensten; het klaarmaken van de Heilig Avondmaalstafel en helpen bij de bediening; vervoer ouderen/gehandicapten naar de kerk; ondersteuning van de vrijwillige hulpdienst; organisatie diaconale vakantieweken i.s.m. de Hervormde diaconie; ondersteuning van gemeenteleden die een diaconaal project doen; bezorgen het blad ‘’Lichtspoor’’; verzorgen kerstattenties (samen met Noabers); bieden van bijstand aan mensen met maatschappelijke of financiële problemen; contact met de burgerlijke gemeente en Diaconaal Platform Twenterand.

Aangezien diaconaat een zaak van de hele gemeente is, richt de diaconie zich – o.a. via het kerkblaadje en de kerkapp– voortdurend tot alle leden van de gemeente met een oproep tot dienstbaarheid.
Ter wille van de betrokkenheid van de gemeente bestaat het voornemen te werken aan diaconale projecten die gedurende langere tijd ondersteund kunnen worden. De Diaconie bestaat uit 9 Markediakenen en een dagelijks bestuur. Het dagelijks bestuur heeft jaarlijks overleg met een afvaardiging van de Noabers over de kerstattenties die namens de gemeente door de Noabers voor de kerst worden aangeboden aan gemeenteleden (ouderen en langdurig zieken). Declaraties van gemaakte kosten door de Noabers kunnen worden ingeleverd bij de penningmeester van de diaconie Koos Hallink, graag onder vermelding van het totale bedrag en het IBANnummer/bankrekeningnummer. De inlevermogelijkheden zijn: de brievenbus Magelerweg 49, 7683VM Den Ham, het postvakje van de diaconie in de kerk, per mail koos.hallink@hetnet.nl. Het dagelijks bestuur bestaat verder uit:
Mevr. J. Nieuwerth-Huzen (secretaris en lid KKR)
Lambertinck 22
T: 0546-673164
diaconie@gkdenham.nl
M: 06 – 40 65 41 37

Dhr. R.A. Zandberg (voorzitter en lid KKR)
Smitstraat 29
M: 06-23268993
Richard.zandbergen@trouwnutrition.com

 

Diaconaal Platform Twenterand – DPT

Diaconaal Platform Twenterand: Het Diaconaal Platform Twenterand is opgericht in 2009, dit op initiatief van de verschillende diaconieën in Twenterand. Verspreid over de kerken van Twenterand zijn er 20 diaconieën betrokken bij DPT.

Het gaat om de volgende diaconieën:

DEN HAM: Evangelische Gemeente Hebron; Gereformeerde Kerk (PKN); Hervormde Gemeente (PKN); Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt: De Fontein;
VRIEZENVEEN: Ontmoetingskerk (PKN); Hervormde Gemeente (PKN) ;Hervormde Wijkgemeente Bijzondere Aard (PKN); Gereformeerde Gemeente ;Rooms-Katholieke Kerk H. Antonius Abt;   Hersteld Hervormde Gemeente; Christengemeente 1LIFE;
VROOMSHOOP: Baptisten Gemeente; Gemeente des Heeren; Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt De Akker; Protestantse Gemeente (PKN); Rooms-Katholieke Kerk St. Willibrord; Pinkster Gemeente: de Roepstem;
WESTERHAAR-VRIEZENVEENSEWIJK: Gereformeerde Kerk (PKN); Baptistengemeente; Hervormde Gemeente (PKN); Hersteld Hervormde Gemeente.

Het DPT heeft aan de basis ze staan van oprichting van de volgende stichtingen te weten:

  • Manna manna.nu ondersteunt Twenteranders die onder het sociaal minimum zijn gekomen tijdelijk te ondersteunen in de primaire levensbehoeften.
  • BOOT bootintwenterand.nl helpt inwoners van Twenterand met financiële problemen door Schuldhulpmaatjes.
  • Het Lichtpunt-Twenterand heeft als doel om samen met de lokale gemeenschap het ontstaan, de instandhouding en het terugkeren van verslaving te voorkomen.

Daarnaast heeft DPT geholpen bij het opzetten van de SSVT: Stichting Steunfonds Vluchtelingenwerk Twenterand; www.vluchtelingenwerktwenterand.nl Bijdragen aan het geestelijke en maatschappelijke welzijn van vluchtelingen in Twenterand d.m.v. financiële steun.

De stichting Leergeld www.leergeld.nl/twenterand/ het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen. Zij is onafhankelijk van het DPT ontstaan.

In 2009 hebben we onze missie en doelen opnieuw geformuleerd, kortgezegd komt het er op neer: ‘’Het Diaconaal Platform Twenterand is de plaats om informatie uit te wisselen, kennis te delen, mee te denken, ideeën in te brengen en elkaar te bemoedigen. Samen hebben we kennis en kunde die aangewend wordt om invulling te geven aan het begrip naastenliefde. We zijn van Twenteranders en voor Twenteranders  waar drie kernwoorden staan centraal te weten:  helpen, geven en delen. De hulp die zal worden aangeboden is onafhankelijk van huidskleur, taal, religie of cultuur.’’ Waarbij de gemeente Twenterand het werkgebied is. In het kort onze doelen: als DPT zijn we gesprekspartner, we doen aan kennis- en informatie-uitwisseling, we hebben een signaleren functie, we werken samen en geven hulp.

De uitwerking van het zijn van een platform betekent voor de Twenterands diaconieën:

  1. Aan DPT: Vergaderlocatie inclusief koffie en thee wordt aangeboden door de diaconie die dan als gastheer optreedt.
  2. Acties door DPT Vakantietasjes. Een van de deelnemende diaconieën wordt penvoerder van een actie. Zij maakt een begroting en vraagt om een financiële bijdrage van alle leden van het DPT. Zorgt voor het benodigde aantal gevulde tasjes en heeft afstemmingsoverleg met Stichting Manna (distributie).
  3. Acties door DPT Diaconale Zondag: Jaarlijks wordt het initiatief genomen tot een Diaconale Zondag in de buurt van Wereldarmoededag. De invulling is aan de kerken zelf, een handreiking wordt aangereikt. Partners willen een bijdrage leveren.
  4. De vijf partners: Manna, BOOT, Lichtpunt-Twenterand, SSVT en Leergeld

De toezegging dat elke jaar per diaconie een donatie wordt gedaan aan elk van de genoemde schakels dat kan: een vast bedrag zijn in vorm van een gift, een collecte en of een actie.

De arme kant van Twenterand zal het moeilijk krijgen de komende jaren, zo ook het DPT en alle andere stichtingen. Immers:

  • De politiek is aan het navelstaren, de nieuwe coalitie moet gevormd worden en er zijn aanzienlijke miljoenentekorten de komende jaren….
  • De kerken zijn aan het navelstaren, ze hebben moeite om “Hun Kerk” financieel en qua bemensing op de rit te houden. Daarom is het sturen van een afvaardiging naar een overkoepelend orgaan ook een probleem…
  • De bedrijven hebben tekort aan mensen, middelen en basismateriaal, alles is veel te duur, waardoor de omzet achterblijft!

Iedereen maakt zich ernstig zorgen om zijn/haar eigen toekomst, dus de navel wordt steeds groter en het zicht op de omgeving, dus de naaste steeds kleiner……

Daarom: HELPEN GEVEN DELEN.

Diaconale Hulpdienst

Het doel van deze hulpdienst is hulp bieden daar waar dit tijdelijk nodig is. Mensen helpen door aandacht te geven en te helpen met praktische zaken.

De hulpdienst kan via de diaconie worden aangevraagd voor verschillende taken waarvoor vrijwilligers inzetbaar zijn.

  • Ken je iemand die hulp kan gebruiken?

In deze moeilijke tijd is het extra belangrijk om er voor elkaar te zijn. Gelukkig zijn er veel mensen die anderen graag helpen en ook de mantelzorgers willen ondersteunen. Onze Diaconale Hulpdienst koppelt onze vrijwilligers aan mensen die hulp nodig hebben.

  • Hoe krijgt deze persoon hulp?

Na een aanvraag zorgt de Diaconale Hulpdienst dat er een vrijwilliger langskomt. Die gaat samen met de aanvrager in gesprek over welke hulp geboden kan worden. Daarbij valt te denken aan o.a.: hulp bij het boodschappen doen, ondersteuning bij ziekenhuisbezoek, persoonlijke aandacht d.m.v. een bezoek.

Ook kunt u een beroep doen op de kerktaxi die we binnen onze gemeente al jarenlang kennen.

Voor hulpvragen kunt u contact opnemen met diaken: Aly Jansen.

M: 06-52451971 of email: aly.jansen@hotmail.com

De Diaconale Maand

Tijdens deze maand (periode eind september-begin november) zijn we bezig met de volgende activiteiten:

Collectes in de eredienst voor partners Diaconaal Platform Twenterand

Veel diaconaal werk hebben we als diaconie kunnen uitbesteden aan de partners van het Diaconaal Platform Twenterand, echter dat werk ondersteunen we van harte en het werk moet wel bekostigd worden, daarom houden we collectes in de eredienst en plaatsen we informatie over hun werk in het KERKBLAADJE en er wordt voorbede gedaan. Het gaat om de volgende stichtingen: Voedselbank Twenterand Manna, BOOT, Leergeld, Lichtpunt Twenterand en Steunfonds Vluchtelingenwerk.

De Diaconale Zondag:

In Twenterand kennen we al enige jaren een Diaconaal Platform Twenterand (DPT), waarbij alle kerken van Twenterand zijn aangesloten. Samen met de maatschappelijke stichtingen – Voedselbank Twenterand Manna, Lichtpunt Twenterand, BOOT, Leergeld en Steunfonds Vluchtelingenwerk – willen we ons inzetten voor de kwetsbare medemens dichtbij. Jaarlijks houden we een diaconale zondag, dat is de zondag die het dichts bij Wereldarmoededag (17 oktober) ligt. Immers in Nederland leven 450.000 mensen in voedselarmoede. Eenzaamheid wordt gevoeld door de helft van de Nederlandse volwassenen en discriminatie wordt ervaren door een kwart van de Nederlanders.

Voorbeelden van uit de diaconieën: jaarlijkse vakantietasje voor kinderen uit kwetsbare gezinnen; steun aan voedselkastjes, diaconale hulpdienst, mede organiseren van actie GEEF (voedsel inzameling). Natuurlijk de collecties zowel in de eredienst als tijdens een rondgang in de kernen voor project.

Het Diaconaal Platform Twenterand, welke alle diaconieën van de gemeente vertegenwoordigen, vragen alle kerken deze zondag aandacht te besteden aan het werk van de partners van het DPT. Ze komen langs in de kerk en vertellen iets over hun werk tijdens de dienst. In verschillende Twenterandse kerken zal er die zondag worden gecollecteerd voor het werk van de stichtingen binnen dit Diaconaal Platform Twenterand.

 

Najaarsrondgang door de marken.

In het najaar gaan de marke diakenen op pad voor de rondgang om een bepaald project onder de aandacht te brengen bij de gemeenteleden en ook voor het doel gelden in te zamelen middels een rondgang langs de deuren van de gemeenteleden. Voor de volledigheid er is ook nog een voorjaarsrondgang.

Werelddiaconaat.

We putten als doel uit het collecterooster van Kerk in Actie. Immers samen zijn we Kerk in Actie, geïnspireerd door Jezus Christus, willen wij delen wat ons gegeven is. Om in Nederland en wereldwijd mensen hoop te bieden en tot hun recht te laten komen. De werkwijze van Kerk in Actie is gebaseerd op 4 pijlers: Wij verbinden, Wij delen, Wij ondersteunen en Wij signaleren.

Voedselinzamelingsactie voor Voedselbank Twenterand Manna (soms in een andere maand).

De inzameling onder de titel GEEF, doen we samen met de diaconieën van de Hervormde Gemeente en de NGK De Fontein. Zowel voedsel (bij voorkeur vanaf een lijst) als euro’s/collectemunten zijn welkom.